top of page

Kan je spierpijn krijgen van gitaarspelen?




Ik krijg vaak de vraag; hoe kan ik het beste oefenen op de gitaar, en hoe kan ik snel 'stappen' zetten op de gitaar?!

Geen makkelijke vraag. Belangrijk is dat er regelmaat zit m.b.t. oefenen. Je kan beter elke dag 5 minuten spelen in plaats van 2x per week een uur.


Hieronder staan een paar tips van mij die ik zelf ook gebruik. Maar voel je vrij om zelf te bepalen op welke manier jij wilt oefenen.




  1. gebruik een warming-up oefenen voor je vingers.

  2. oefen de song die je graag wilt leren. Is dit nog lastig, verlaag dan het tempo.

  3. is het nog te snel, verlaag dan nog meer het tempo :-)

  4. oefen met jamtracks, er is genoeg te vinden op YouTube, Spotify, Apple Music enzovoort

  5. doe eerst je oefeningen en ga dan pas je 'eigen ding' doen op de gitaar (als je het andersom doet, dan komt het er vaak niet van)

  6. besteed ook aandacht aan de halskennis

  7. luister naar de maatsoort van het nummer welke je wilt leren

  8. probeer vervolgens met je slaghand het ritme mee te slaan

  9. vul de akkoorden in en voilà je kan de basis van het nummer meespelen

  10. oefen regelmatig verschillende toonladders

Bovenstaande tips staan rijp en groen door elkaar. Maak voor jezelf een schema wat bij jou past. Maar let op, het meest belangrijk is dat je het leuk blijft vinden om gitaar te blijven spelen. De gitaar moet als het ware een verlengstuk van je lichaam worden. Hoe mooi is het als je lekker vrijuit kan spelen zonder na te denken waar je je vingers moet neerzetten.


Oefenen, oefenen en oefenen.........




Om het voor mezelf ook nog interessant te houden haal ik de oefeningen, songs en dergelijke vanuit verschillende bronnen en doe vaak hier mijn eigen 'sausje' overheen. De diverse social media, verschillende gitaartijdschriften, lesmethodes, gitaarboeken en nog veel meer. Kunst is om door het oerwoud van aanbod een keuze te kunnen maken.


Wat ik nog wel wil benoemen is het programma GuitarPro. Deze software gebruik ik al jaren en in de loop van de tijd heeft het programma interessante functies erbij gekregen. Handig om een nummer in te studeren. Je kan de snelheid veranderen, een loop erin zetten, akkoorden en toonladders opzoeken en nog veel meer. Je hebt een pc versie en een mobiele versie. Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden op de pc versie. Wil je gerichter oefenen dan is dit programma echt een aanrader. Neem gerust contact op als je hierover nog vragen hebt.




Maarrrrrr je kan nog zoveel uit boeken, tijdschriften en dergelijke halen. Het meest belangrijk is dat als het goed klinkt dat het niet uitmaakt of het aansluit bij een 'theorie'. Je moet het slim gebruiken.


Even terug naar de kop van de titel van deze blog. Het antwoord is ja! Net als bij sport kan je ook spierpijn krijgen door gitaarspelen. Maar is niet erg hoor :-).



Heb je nog vragen of loop je ergens tegenaan m.b.t. gitaarspelen, neem dan gerust contact op via de website.


En speel je al gitaar en wil je voor 1x even het een en ander opfrissen. Dat kan, dan boek je toch gewoon een losse les. Leuk en leerzaam!






29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page